dinsdag 13 april 2010

Moon



'Moon' (Duncan Jones, 2009) is net uit op DVD en heb ik direct gekocht. In 'Moon' draait het allemaal om Sam Bell (Sam Rockwell) die werkzaam is op een helium 3 station op de maan. Hij heeft een driejarig contract als onderhoudsmonteur en draait in zijn eentje de gehele operatie. Zijn enige gezelschap is de robot GERTY (Kevin Spacey). Directe communicatie met aarde is niet mogelijk omdat de communicatie-schotels defect zijn en moet er gecommuniceerd worden via videoboodschappen die met uren vertraging aankomen.

De film begint op het moment dat Sam nog twee weken van zijn contract moet uitdienen. De laatste loodjes zijn het zwaarst en Sam kijkt er erg naar uit om terug te keren naar aarde. Tijdens een routine klus bij een van de oogstmachines krijgt hij een ongeluk en raakt bewusteloos. Als hij weer ontwaakt merkt hij dat hij niet de enige op het station is...

Sam Rockwell zet een fantastiche rol neer in 'Moon'. Mede door zijn spel heeft de film meer weg van een psychologische thriller dan van science fiction. Associaties met '2001: A Space Odyssey' (Stanley Kubrik, 1968) zijn dan ook niet vergezocht. Deze associaties zijn echter wel oppervlakkig, uiteindelijk is 'Moon' geen allesomvattend epos zoals alleen Kubrik ze kon maken.

Voor de Trivial Pursuit fans: Duncan Jones a.k.a. 'Zowie Bowie' is de zoon van David Bowie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten